Tak jak obiecałam w ostatnim poście
sałatkowym, dziś piszę na temat sałatki z tuńczyka, która również była hitem na stole sylwestrowym, a to dlatego, że dotąd
była nam nie znana. Przepis dostałam od córki, która miała
okazję ją jeść w domu rodzinnym swojego męża, bowiem zrobiona i
przyniesiona została na święta przez jej szwagierkę Anię. Trochę
ją zmodyfikowałam, bo zamiast szczypiorku, którego nie miałam
dodałam cebulę drobniutko pokrojoną. Sałatka naprawdę była
pyszna. Nie wierzyłam, ze z połączenia takich składników może
wyjść taka wyjątkowo dobra w smaku sałatka, która na pewno jest
godna polecenia na wszelkiego rodzaju przyjęcia.
Składniki:
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
2 papryki konserwowe
6 jajek ugotowanych na twardo
3 – 4 ogórki konserwowe
mała cebula
4 – 5 łyżek jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę, cebulę, ogórki i jajka pokroić w
drobną kosteczkę, a następnie dodać do tuńczyka i wymieszać.
Majonez zmieszać z jogurtem dodać sól i pieprz do smaku. Sos ten wymieszać z pozostałymi składnikami. Smacznego.
Ja mam swoją wersję tej sałatki, polecam do spróbowania :)
OdpowiedzUsuń1 puszka tuńczyka, 5-6 jajek ugotowanych na twardo, cebulka, 1 puszka czerwonej fasoli, 3 ogórki konserwowe (większe), sól, pieprz do smaku i majonez. Tuńczyka przekładamy do miski i drobimy widelcem. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, mieszamy ją z tuńczykiem i zostawiamy na kilka chwil, aby się przegryzło (ja staram się chociaż na godzinkę). Dodajemy posiekane i ugotowane na twardo jajka, ogórki i odsączoną i przepłukaną fasolę. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mnie bardzo smakuje! :)
Bardzo apetycznie brzmi, na pewno ją wypróbuję
Usuń