Wczoraj naszła mnie ochota na jakąś
sałatkę, a że w domu akurat miałam pieczarki, postanowiłam wykorzystać je do zrobienia jednej z sałatek Basi (pisałam o niej
niejednokrotnie na moim blogu). Jest to jedna z bardzo prostych
sałatek, a zarazem pysznych, pod warunkiem, że lubi się pieczarki.
A jak zdążyłam się już parę razy przekonać będąc na różnych
spotkaniach towarzyskich czy rodzinnych nie wszyscy za nimi
przepadają. Mnie jednak to nie tyczy i spałaszowałam ja ze smakiem
i dlatego przepisem chcę się podzielić, a nawet polecić go. Do sałatki można dodać jeszcze paprykę konserwową czerwona, żeby była bardziej ciekawa kolorystycznie, ale niestety akurat nie maiłam.
Składniki:
1/2 kg pieczarek
6 jajek
4 – 5 ogórków kiszonych
mała cebula
majonez
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać, pokroić i ugotować
do miękkości. Ogórki, cebulę, jajka obrać i pokroić w drobna
kostkę. Pieczarki po ugotowaniu jeszcze bardziej rozdrobnić.
Wszystkie składniki wymieszać i połączyć z majonezem (majonezu
dodać według uznania). Doprawić solą i pieprzem, odstawić, żeby
składniki się dobrze przegryzły. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz