Ostatnio naczytałam się dużo na temat
likierów i postanowiłam taki likier czekoladowy sobie zrobić, będzie akurat na zimowe damskie spotkania. Likier jest niezwykle
prosty w wykonaniu i nie wymaga dużo składników, tym bardziej, że
akurat te składniki miałam w domu łącznie z butelką spirytusu,
która stała sobie spokojnie w barku i czekała na swoją kolejkę.
Likier wyszedł nie ziemski w smaku. Można się nim tak rozkoszować,
jak z pralinami alkoholizowanymi, tylko, że likier może być bardziej
zdradliwy. Polecam wszystkim, kto lubi do kawusi oprócz ciasta coś ostrzejszego posmakować.
250 g kakao
300 g cukru
300 ml spirytusu 95%
Sposób przygotowania:
Mleko przelać do garnka, dodać cukier
i powoli podgrzewać stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści odłożyć garnek na bok i dodać kakao posłużyć się mikserem, dzięki któremu kakao dobrze połączy się z mlekiem i rozpuszczonym
cukrem. Postawić powtórnie na kuchence i ciągle mieszając
doprowadzić do wrzenia. Powstałą masę kakaową odstawić do
wystygnięcia, a następnie połączyć ze spirytusem i dokładnie
wymieszać. Przelać likier do butelek i odstawić na dwa tygodnie.
Na zdrowie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz