Ostatnio stwierdziliśmy z mężem
jednoznacznie, że od czasu do czasu będziemy sobie robili wędlinki
takie jak schab pięciominutowy, który jest nie tylko bardzo smaczny,
ale przede wszystkim bez szkodliwych konserwantów. Dlatego tez
poeksperymentujemy trochę i z innym mięsem. Na początek
pięciominutowa łopatka wieprzowa, która wyszła rewelacyjnie. Jest
smaczna, soczysta i niezwykle aromatyczna, a to dzięki dodaniu
dodatkowych ziół. Zachęcam do zrobienia takiej swojskiej wędliny,
która jest naprawdę godna polecenia.
Składniki:
1 kg łopatki
2 l wody
4 łyżki soli
5 ziaren jałowca
3 goździki
5 ziaren ziela angielskiego
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki musztardy
1 łyżka majeranku
1 łyżka kolendry w ziarnach
2 liście laurowe
dodatkowo
gałązkę świeżego rozmarynu
świeżego lubczyku włoskiego
1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem z mięsem
włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i
doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość
zostawić pod przykryciem na 7 godzin. Po tym czasie ponownie
zagotować wszystko, gotować 5 minut i wyłączyć. Zostawić do
całkowitego wystudzenia. Następnie mięso wyjąć i owinąć w
folię aluminiową i przechowywać w ten sposób w lodówce.
Następnego dnia jest już do spożycia. Smacznego.
Właśnie parę dni temu robiłam schab. Z chęcią wypróbuję swój przepis z łopatką.
OdpowiedzUsuńWitam muszę zrobić na pewno jest smaczny i oszczędność na prądzie czy gazie.Na dodatek wiem co jem dziękuję.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować
OdpowiedzUsuńdla mnie schab w tej wersji był nieco suchy może łopatka będzie lepsza muszę wyprubować
OdpowiedzUsuń