Został mi barszcz czysty jeszcze ze świąt, który zamroziłam i postanowiłam, że można by go wykorzystać
na obiad. Jednak nie miałam pomysłu z czym go podać i tu z pomocą
przyszła mi Iza, która poradziła mi, że doskonale smakuje taki
barszczyk z krokiecikami z mięsem. Tym bardziej, że miałam również zamrożone mięso z rosołu, które doskonale nadaje się na taki
farsz.
Składniki na naleśniki:
3 szkl. mąki
1 szkl. wody
3 szkl. mleka
2 jajka
łyżeczka soli
kawałek słoniny do smażenia
Sposób przygotowania naleśników:
Wszystkie składniki na naleśniki
oprócz słoninki zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji i
odstawić na kilka minut. Następnie rozgrzaną patelnię smarować
dokładnie słoninką, nalać ciasto chochlą i smażyć na złoty
kolor z obu stron. Upieczone naleśniki układać na odwróconym
talerzu.
Farsz mięsny
Składniki:
500 dkg mięsa gotowanego z rosołu
wołowego i drobiowego
1 cebula
łyżka oleju
sól, pieprz
parę łyżek rosołu
Sposób przygotowania farszu:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, a następnie zrumienić na rozgrzanym na patelni oleju. Mięso pokroić
na małe kawałki i zmielić wraz z przesmażoną cebulą w maszynce
do mięsa. Przełożyć do miski, doprawić sola i pieprzem - farsz
powinien mieć wyrazisty smak. Jeśli wyjdzie zbyt suchy, dodać
odrobinę rosołu lub wody.
Sposób przygotowania krokiecików:
Naleśniki ułożyć tak żeby zachodziły
na siebie. Farsz kłaść wzdłuż naleśników, a następnie całość
zwinąć. Pokroić na 2 – 3 cm plastry, które panierować w mące,
rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z każdej
strony. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz