W moim domu rodzinnym bitki wieprzowe nigdy nie były robione,
czasami bitki wołowe, ale bardzo rzadko. Moja mama wolała wołowinę przeznaczyć na rolady, albo na dziką pieczeń. Ja z kolei często
robiłam bitki jeszcze, gdy dzieci mieszkały z nami i to najczęściej również z wołowiny. Jednak od jakiegoś już czasu robię bitki wieprzowe, a to za sprawa mojego męża, który rzucił
kiedyś hasłem, a "może zamiast kotletów zrobiłaś by bitki"
i tak się stało. Spróbowałam ze schabu i wyszły pysznie. Robiłam również z mięsa od szynki i tez dobre. Dlatego teraz nie raz
zamiast schabowych panierowanych robię bitki duszone z cebulą, które są naprawdę godne polecenia.
Składniki:
4 kotlety schabowe
musztarda
mąka
sól i pieprz
2 łyżki margaryny
1 duża cebula
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie rozbić i złożyć na pół, a następnie uformować owalne bitki. Każdą bitkę posolić i popieprzyć, a
następnie z obu stron posmarować musztardą. Tak przygotowane bitki obtoczyć w mące i obsmażyć na gorącym tłuszczu z obydwu stron. Całość zalać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka, a następnie dodać
do mięsa. Bitki są gotowe jeżeli mięso i cebula jest miękka.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz