Składniki:
60 dkg schabu
2 l wody
4 łyżki soli
5 ziaren jałowca
3 goździki
5 ziaren ziela angielskiego
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1,5 łyżki majonezu
1,5 łyżki musztardy
1 łyżka majeranku
1 łyżka kolendry w ziarnach
2 liście laurowe
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki razem z mięsem
włożyć do garnka. Wstawić na gaz o średniej mocy palnika i
doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut. Wyłączyć palnik. Całość
zostawić pod przykryciem na 7 godzin. Po tym czasie ponownie
zagotować wszystko, gotować 5 minut i wyłączyć. Zostawić do
całkowitego wystudzenia. Następnie mięso wyjąć i owinąć w folię
aluminiową i przechowywać w ten sposób w lodówce. Następnego dnia
jest już do spożycia. Smacznego.
4 lyzki czy lyzeczki soli???
OdpowiedzUsuń4 lyzeczki czy lyzki soli??
OdpowiedzUsuńbrzmi nieprawdopodobnie...ale wybróbuję :-)
OdpowiedzUsuń4 łyżki soli, już poprawiłam. Dzięki za słuszną uwagę.
OdpowiedzUsuńjest pyszny,jadłam
OdpowiedzUsuńMam pytanko, jak schabu będzie 1 kg, to jakie proporcje???
OdpowiedzUsuńTe same proporcje, wypróbowałam to na również na kilogramowej łopatce wieprzowej.
UsuńIle wody w garnku, mięso ma być tylko przykryte?
OdpowiedzUsuń