Jednak w każdym z tych domów jest jeszcze miejsce na tradycyjne potrawy z rożnych regionów Polski, o których nie można tak szybko zapomnieć. Dzisiaj chcę zaprezentować potrawę wymyśloną przez moją córkę, która pierwszy raz zrobiła ją, gdy kompletnie nie miała pomysłu na obiad i po otwarciu lodówki wpadła na pomysł, że najlepsze są zapiekanki, a ze akurat miała turecki chleb postanowiła wykorzystać go do tej niezwykłej, a jakże smacznej potrawy.
Składniki:
chleb turecki
25 dkg pieczarek
2 cebule
3 ogórki kiszone
kiełbasa (rodzaj i ilość według
uznania)
15 dkg szynki
2 papryki konserwowe
olej do smażenia
sos bolognese
20 dkg sera żółtego
Sposób przygotowania:
Olej rozgrzać na patelni, a następnie usmażyć pokrojona w kostkę kiełbasę i szynkę. Cebulę obrać, pokroić w piórka i dodać do kiełbasy. Razem smażyć. Dodać obrane
i pokrojone pieczarki, ogórki, papryki. Razem wszystko dusić. Sos bolognese rozmieszać z wodą według opisu na opakowaniu, a następnie
wlać do składników duszonych na patelni. Wszystko dokładnie
wymieszać i odstawić farsz do ostygnięcia. Chleb turecki pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt przekroić, a następnie nałożyć
przygotowany wcześniej farsz. Chleb z farszem posypać potartym serem i
układać na blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni do
momentu roztopienia się sera. Można podawać z jakąś surówką, jeśli ktoś lubi. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz