Zrobiło mi się głupio, że zapomniałam o tak lubianej przeze mnie zupie i, że nasze dzieci nie miały okazji pokosztować tej zupy zrobionej przeze mnie. Gdy pierwszy raz ugotowałam ją dla mojej rodziny, zupa ta spotkała się z dużym uznaniem, aż mnie to zdziwiło, bo dzieci nasze nie przepadała za zielskiem jak nazywały szpinak, czy liści z kalarepy. Od tego czasu zupa znalazła się w naszym jadłospisie na stałe i gdy tylko rozpoczyna się sezon na botwinkę jest ona częstym gościem na naszym stole.
Składniki:
2
pęczki botwinki z buraczkami
4
skrzydełka z kurczaka
5
-6 średnich ziemniaków
3
jajka ugotowane na twardo
pęczek
koperku
3 łyżki koncentratu barszczu
łyżka
octu
łyżka mąki
1,5 l wody
3 łyżki gęstej śmietany
sól,
pieprz i przyprawa do zup magi do smaku
Sposób
przygotowania:
Ugotować wywar ze skrzydełek. Ziemniaki i buraczki obrać, pokroić w kostkę
i wrzucić do wywaru. Botwinkę dobrze wypłukać, pokroić i dorzucić do ziemniaków. Gotować do miękkości buraków. Zaprawić
koncentratem barszczu. Dodać ocet dla zachowania ładnego koloru. W
słoiczku zmieszać wodę z mąką, a następnie wlać do zupy cały
czas mieszając. W tym samym słoiczku rozrobić śmietanę z paroma łyżkami gorącej zupy, a następnie zawartość słoiczka wlać do
zupy. Ugotowane jajka obrać i pokroić w kosteczkę, a koperek drobno
posiekać. Dodać do zupy. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą
do zup magi. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz