Była już zapiekanka z ziemniaków i
różnych dodatków, zapiekanka z jajkami sadzonymi, z ryżu i jabłek,
więc teraz czas na coś bardziej konkretniejszego, czyli zapiekanka
warzywno – mięsna. Do tej zapiekanki można dać warzywa różne,
według gustu i smaku. Ja akurat zrobiłam z takich warzyw, bo miałam
okazję jeść ją w tej wersji będąc w Niemczech z wizytą u
znajomych. Dlatego poprosiłam o dokładny przepis i na razie nie
miałam jeszcze okazji poeksperymentować.
Jednak, gdy tylko to
zrobię zaraz napiszę o wrażeniach smakowych.
Składniki:
60 dkg mięsa mielonego
1 op. sera feta
1 średnia cukinia
2 duże pomidory
2 papryki
2 pory
5 dużych ziemniaków
15 dkg startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, a następnie obrać i pokroić w grubsze plastry. Pomidory oparzyć, obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę oczyścić z
gniazd nasiennych i pokroić w duża kostkę. Młoda cukinię nie
obierając pokroić w pół plasterki. Białe części pora pokroić w
pół plasterki. Pomidory, paprykę, cukinię i pory wymieszać z
pokrojonym w kostkę serem feta i doprawić sola i pieprzem. Mięso
wymieszać z solą i pieprzem i podzielić na dwie części. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Dno wyłożyć ziemniakami, posolić
i popieprzyć. Na ziemniaki nałożyć mięso mielone posolić jeszcze
i popieprzyć, na mięso warzywa z serem feta. Powtórzyć jeszcze
raz. Ostatnią warstwę powinny stanowić warzywa. Całość skropić
olejem, posypać startym serem żółtym. Nakryć i wstawić do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. 10
minut przed końcem zapiekania ściągnąć pokrywkę, by góra ładnie
się zezłociła. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz