Ostatnio byłam z mężem na urodzinach
mojej koleżanki Eli i jadłam tam przepyszny tort czekoladowy, który
kupiła jej córka. Delektując się tym tortem pomyślałam, że
jeszcze pyszniejszy był by, gdyby dodano do niego wiśnie. Dlatego
ostatnie dni ciągle myśląc o tym torcie, postanowiłam wreszcie go
dzisiaj upiec. Jednak będzie w nieco innej wersji, bowiem chcę
wykorzystać w końcu wiśnie, które zostały mi po zrobieniu
nalewki. Tak więc powstanie tort mocno czekoladowy, nasączony wiśniówka własnej roboty, z dodatkiem wiśni.
Przepisu nie dostałam, bo jak już wspomniałam tort był kupiony w sklepie, dlatego muszę sama kombinować. Muszę przyznać, że tort udał się doskonale, a smak na długo zostanie w naszej pamięci. Oto przepis na ten smakołyk tylko dla dorosłych.
Przepisu nie dostałam, bo jak już wspomniałam tort był kupiony w sklepie, dlatego muszę sama kombinować. Muszę przyznać, że tort udał się doskonale, a smak na długo zostanie w naszej pamięci. Oto przepis na ten smakołyk tylko dla dorosłych.
Składniki na biszkopt kakaowy:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maki
1/4 szklanki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
3,5 łyżki oleju
szczypta soli
Sposób przygotowania biszkoptu:
Ubić białka z solą, dodać cukier i
ubić na sztywno, na koniec dodać żółtka, olej i miksować do
połączenia składników. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do
pieczenia i dodać do jajek, delikatnie wymieszać. Dno tortownicy
wyłożyć papierem i wylać ciasto. Piec około 30min. w temp. 180
st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić w formie.
Następnie przekroić na dwie warstwy.
Składniki na masę czekoladową:
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
budyń waniliowy
1/2 l mleka
3/4 szklanki cukru
220 g masła
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
2,5 łyżki kakao
5 żółtek
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
budyń waniliowy
1/2 l mleka
3/4 szklanki cukru
220 g masła
100 g czekolady mlecznej
50 g czekolady gorzkiej
2,5 łyżki kakao
dodatkowo
likier wiśniowy
likier wiśniowy
dżem wiśniowy
wiśnie z nalewki
Sposób przygotowania masy czekoladowej:
Do mleka dodać cukier, budyń w
proszku, mąkę i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać. Następnie
dodać żółtka i dokładnie wymieszać do otrzymania gładkiej
konsystencji. Podgrzać ciągle mieszając do zagotowania i
zgęstnienia masy. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Łyżkę masła rozpuścić z połamaną czekoladą , ostudzić do momentu, gdy czekoladą całkowicie ostygnie jednak nadal pozostanie płynna.
Masło ucierać na puszystą masę, a następnie po trochę dodawać budyń. Powoli, ciągle ubijając dodać czekoladę, wsypać kakao i mieszać do otrzymania gładkiej konsystencji.
Łyżkę masła rozpuścić z połamaną czekoladą , ostudzić do momentu, gdy czekoladą całkowicie ostygnie jednak nadal pozostanie płynna.
Masło ucierać na puszystą masę, a następnie po trochę dodawać budyń. Powoli, ciągle ubijając dodać czekoladę, wsypać kakao i mieszać do otrzymania gładkiej konsystencji.
Dolną część biszkoptu posmarować
dżemem, a następnie masą czekoladową. Na masie ułożyć wiśnie.
Przykryć górną warstwą biszkoptu, która można nasączyć nalewką wiśniową. Nałożyć resztę kremu i udekorować według własnego
pomysłu. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz