reklama

niedziela, 11 października 2015

Bezy

Po wczorajszym pieczeniu torcika czekoladowego zostało mi 5 białek, więc postanowiłam wykorzystać je do zrobienia bezów, bo nie lubię jak coś się marnuje w kuchni. Bezy robiła kiedyś moja mama i niby jest to prosta sprawa, ale najpierw trzeba dobrze ubić białka, a potem trzeba uważać, żeby się nie spiekły tylko wysuszyły. Jeżeli jednak do białek dostanie się chociaż troszeczkę żółtka to już po bezach, bo białka nie ubiją się tak jak trzeba.


Składniki:
5 białek
1 1/4 szklanki cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Taką gęsta masę wyciskać szprycą do tortów na papier położony na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 100 stopni, a następnie włożyć na środkową półkę piekarnika przygotowane bezy, piec 45 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić bezy jeszcze na godzinę do wyschnięcia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz