Dzisiaj piątek dla większości
tradycyjnie bezmięsny, dlatego chciałam podać przepis na smaczny i
szybki obiadek. W moim domu rodzinnym często był robiony taki
obiad, z tą jednak różnicą, że mama kupowała już dzień wcześniej śledzie solone (w czasach mojego dzieciństwa nie było w
sprzedaży filetów śledziowych), które sama filetowała, moczyła, a
następnie przygotowywała sos śmietanowy. Jednak nie mam pojęcia
jak go robiła, przypominam sobie tylko, że śledzie musiały być z
mleczem, który był wykorzystany do sporządzenia tego sosu. Ja
wykombinowałam, że takie śledzie można śmiało zrobić w szybki
sposób z filetów śledziowych marynowanych.
I tak robię, tylko na święta przygotowuję śledzie w śmietanie z matiasów solonych z
prawdziwego zdarzenia o czym będę pisała w przedświątecznych
postach.
Składniki:
słoik filetów śledziowych
marynowanych
1/2 l gęstej śmietany 18%
sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku
8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
Sposób przygotowania:
Filety odsączyć z zalewy i pokroić na
mniejsze kawałki. Do śmietany wlać tyle marynaty ze śledzi, aby w śmietanie wyczuwany był smak tej marynaty. Dodać sól, pieprz i
cukier do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz