W ostatnim czasie dużo zastanawiałam
się, o jakich potrawach, czy dodatkach jeszcze pisać na moim blogu.
I pomyślałam, że dobrze było by napisać coś na temat różnych
sosów, bo młode, jeszcze nie doświadczone kuchareczki często mają
z tym problem. Wiedzą, iż najczęściej stosowanymi sosami, są
oczywiście sosy mięsne, które powstają na bazie pieczonego mięsa,
ale jest również wiele sosów bezmięsnych, które szybko można
zrobić i podać np do pulpetów, mielonych, czy kotleta. I właśnie o nich co nie co napiszę.
Zacznę
może od sosu pieczarkowego, który podałam do tortilli ze
szpinakiem, żeby wzbogacić jej smak i wygląd, bo ostatnio ta moja
tortilla, która zaprezentowałam w poście o tortilli ze szpinakiem, była taka jakaś biedna, do kotleta i ziemniaków i do makaronu.
Składniki:
30 dkg pieczarek
2 łyżki masła
pół cebuli
1/2 l wody
200 g śmietany kwaśnej 18%
3 łyżki maki
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki,
cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W rondlu rozpuścić masło, wrzucić pieczarki razem z cebulą. I smażyć je co chwilę mieszając. Następnie wlać wodę i dusić do miękkości. W słoiczku rozmieszać
mąkę z odrobina wody i wlać do grzybów, do śmietany dodać parę łyżek gorącego sosu, dokładnie rozmieszać i wlać do sosu.
Doprawić solą i pieprzem. Można już na wstępnie pieczarki nie co bardziej przysmażyć, wtedy sos będzie bardziej ciemniejszy. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz