reklama

piątek, 2 października 2015

Ciasto miętowo - śmietanowe

Ostatnio byłam w gościnie u znajomej i jadłam przepyszne ciasto. Tak mi zasmakowało, że koniecznie musiałam mieć ten przepis. Koleżanka bardzo się zdziwiła, gdyż w jej kręgach to ciasto było bardzo popularne. Przepis na ten wspaniały deser dała jej koleżanka z pracy i o dziwo okazało się, że i inne osoby są w jego posiadaniu.Teraz przepis ten krąży nie tylko wśród osób tam pracujących, ale i wśród ich znajomych z poza pracy.
Składniki na ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Składniki na masę miętową:
180 g landrynek miętowych (eukaliptus mentol cukierki)
1/4 szklanka wody
1 budyń śmietankowy
350 ml mleka
150g masła
2 łyżki cukru

Składniki na masę śmietanową:
0,5 l śmietany 36%
galaretka agrestowa
herbatniki
czekolada gorzka

Sposób przygotowania ciasta:
Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z odrobina soli na sztywna pianę, następnie dodawać cukier cały czas ubijając. Do tak przygotowanych białek powoli dodawać żółtka cały czas ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 25 x 40cm. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do suchego patyczka (około 15 minut)

Sposób przygotowania masy miętowej:
Landrynki wrzucić do garnka, zalać woda i gotować do ich rozpuszczenia. Budyń rozrabiać z cukrem w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować. Do gotującego mleka wlać rozrobiony budyń i syrop z landrynek, a następnie cały czas mieszając gotować do momentu zgęstnienia budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń wystygnie zmiksować z masłem.
Sposób przygotowania warstwy śmietankowej:
Galaretkę agrestową przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie wlewać powoli tężejąca galaretkę, cały czas ubijając.

Sposób składania ciasta:
Na upieczonym biszkopcie rozprowadzić masę miętową, następnie układać herbatniki, które pokryć masa śmietanowa. Całość wykończyć startą czekoladą. Smacznego.



2 komentarze:

  1. Upiekłam. Ciasto bardzo dobre. Jak dla mnie mało miętowe. Następnym razem dodam do masy likier miętowy zamiast landrynek. Jak rozpusciłam cukierki w wodzie to niesadziłam że będą tak intensywnie pachnieć miętą. Jednak po dodaniu masła do budyniu masa straciła intensywność. Jak zwykle każdy przepis trzeba sobie dopracować do swojego smaku. Ale pomysł super. Smak zresztą też -polecam.

    OdpowiedzUsuń