Składniki na ciasto:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Składniki na masę miętową:
180 g landrynek miętowych (eukaliptus mentol cukierki)
1/4 szklanka wody
1 budyń śmietankowy
350 ml mleka
150g masła
2 łyżki cukru
Składniki na masę śmietanową:
0,5 l śmietany 36%
galaretka agrestowa
herbatniki
czekolada gorzka
Sposób przygotowania ciasta:
Białka
oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z odrobina soli na
sztywna pianę, następnie dodawać cukier cały czas ubijając. Do
tak przygotowanych białek powoli dodawać żółtka cały czas
ubijając. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sito
i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 25 x 40cm. Piec
w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do suchego patyczka (około 15
minut)
Sposób przygotowania
masy miętowej:
Landrynki
wrzucić do garnka, zalać woda i gotować do ich rozpuszczenia.
Budyń rozrabiać z cukrem w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka
zagotować. Do gotującego mleka wlać rozrobiony budyń i syrop z
landrynek, a następnie cały czas mieszając gotować do momentu zgęstnienia budyniu. Odstawić do ostygnięcia. Gdy budyń wystygnie
zmiksować z masłem.
Sposób przygotowania
warstwy śmietankowej:
Galaretkę agrestową przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu. Śmietanę
ubić na sztywno, a następnie wlewać powoli tężejąca galaretkę,
cały czas ubijając.
Sposób składania
ciasta:
Na
upieczonym biszkopcie rozprowadzić masę miętową, następnie
układać herbatniki, które pokryć masa śmietanowa. Całość
wykończyć startą czekoladą. Smacznego.
Fajne,uwielbiam miętowe !
OdpowiedzUsuńUpiekłam. Ciasto bardzo dobre. Jak dla mnie mało miętowe. Następnym razem dodam do masy likier miętowy zamiast landrynek. Jak rozpusciłam cukierki w wodzie to niesadziłam że będą tak intensywnie pachnieć miętą. Jednak po dodaniu masła do budyniu masa straciła intensywność. Jak zwykle każdy przepis trzeba sobie dopracować do swojego smaku. Ale pomysł super. Smak zresztą też -polecam.
OdpowiedzUsuń