Pamiętam w dzieciństwie moja mama
często je robiła, a my z siostrą po prostu je uwielbiałyśmy. Teraz
nie raz zastanawiam się, dlaczego tego dania nie serwowałam moim
dzieciom? Nie wiem skąd ten przepis znalazł się w moim domu
rodzinnym, ale dobrze, że był, bo teraz czas najwyższy, abym
przypomniała ten smak, który już od bardzo dawna nie gościł w
naszej kuchni.
Przeglądając stare przepisy na potrawy z kuchni moich
rodziców, czy teściów , nie mogła bym zapomnieć o tej smacznej
potrawie, która doskonale nadaje się na danie obiadowe.
Składniki:
250 g pół tłustego twarogu
2 jajka
2-3 łyżeczki cukru
cukier waniliowy
1/2 szklanki kaszy manny
szczypta soli
masło do smażenia
Sposób przygotowania:
Ser przecisnąć przez praskę do
ziemniaków, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, kaszę manną
i dokładnie wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli i dokładnie
ubić na sztywno. Białko przełożyć do masy serowej i delikatnie
wymieszać. Smażyć placuszki na maśle z obydwu stron na złoty
kolor. Smacznego.
Bardzo fajny, prosty i szybki przepis, a dzięki serowi bardzo wartościowy. Na pewno wypróbuję go w mojej kuchni :D
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis na te placuszki,tez jadłam kiedyś ale nie miałam przepisu. Teraz będę robić częściej.Dzieki!
OdpowiedzUsuńMoże to głupie pytanie ale kasze mannę dodać nieugotowana czy ugotowaną?
OdpowiedzUsuńKasza manna nieugotowana
Usuń