reklama

poniedziałek, 19 października 2015

Buraczki do obiadu


Buraczki nie były znane przez moich rodziców do czasu, kiedy zaczęłam jeździć z siostra na kolonie. To tam jadłyśmy je pierwszy raz do obiadu. Tak nam zasmakowały, ze zaraz po przyjeździe z kolonii prosiliśmy mamę, żeby i ona robiła nam takie buraczki do obiadu. Pamiętam dokładnie dzień, kiedy moja mama przygotowała karminadle z buraczkami i ziemniakami pure. Ucieszyłyśmy się bardzo, ale zaraz po skosztowaniu nasza radość zniknęła. Mama ku naszemu zdziwieniu zrobiła buraczki z kminkiem, bo taki dostała przepis. Oczywiście tacie smakowały bardzo, bo w ogóle lubił kminek i gdy tylko miał okazje dodawał go do zupy, kapusty i do wielu innych dań.

Po tej wpadce moja mama jednak zdobyła ten właściwy przepis i od tego czasu buraczki zadomowiły się na stałe w naszej kuchni.

Składniki:
4 – 5 buraków
ocet do smaku
sól, pieprz, cukier do smaku


Sposób:
Buraki ugotować do miękkości, obrać i potrzeć na tarce o drobnych oczkach. Doprawić octem, sola pieprzem i cukrem i wymieszać. Powinny mieć smak słodko kwaśny. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz