reklama

wtorek, 15 września 2015

Zupa cebulowa

Ostatnio napisała do mnie jedna Pani z grupy kulinarnej, do której również należę z zapytaniem, czy mam sprawdzony przepis na zupę cebulową? Czytając to natychmiast zaświeciła mi się lampka, że taki przepis gdzieś mam, a tym samym zdałam sobie sprawę, że dawno nie robiłam tej prostej i niezwykle smacznej zupy. Przepis oczywiście podałam, a zupę ugotowałam. W moim domu rodzinnym i w domu męża nigdy się tej zupy nie robiło. Dlatego kiedy pierwszy raz jadłam ja u koleżanki z pracy zdziwiona byłam, że z cebuli można taką pyszna zupę zrobić. Ale wtedy po prostu nie pomyślałam, aby wziąć przepis.
Dopiero podczas rozmowy z inną koleżanką (wspominałam o niej w poście o czerninie), która wspomniała coś o zupie cebulowej, przypomniało mi się, że nie mam przepisu na to danie i już drugi raz takiej okazji nie przepuściłam i przepis zdobyłam.

Składniki:
5 cebul
2 l rosołu
grzanki
20 dkg startego sera żółtego
sól i pieprz do smaku
olej lub masło co kto woli

Sposób przygotowania:
5 dużych cebul kroje w piórka i wrzucam na gorący tłuszcz (cebula może trochę zbrązowieć) i przez chwilę ją jeszcze duszę, cały czas mieszając, następnie dolewam rosół, który mi zostaje z niedzieli, zazwyczaj mrożę go jeżeli mi zostanie i gotuję do miękkości cebuli. Zupę doprawiam jeszcze solą i pieprzem. Można ją również zblendować, ale ja tego nie robię. Przygotowuję grzanki. Na talerz nakładam grzanki obsypuje startym, żółtym serem i zalewam gorącą zupą, wtedy ser się ładnie rozpuści na grzankach. Smacznego.

2 komentarze:

  1. ...pyszna wyszła ...dzięki za przepis....

    OdpowiedzUsuń
  2. super masz te przepisy....korzystam czasami i jest mniam, mniam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń