Każdy doskonale wie, że zapiekanka to
najprostsza potrawa i można taką potrawę zrobić w zasadzie z
wszystkiego. Dlatego ja gdy muszę na szybko coś wykombinować na
obiad, robię zapiekankę z tego czym akurat dysponuję. Tą wersję
zapiekanki z ziemniaków zrobiłam ot tak, aby sprawdzić, czy
przypadnie nam do gustu i czy będzie to nam smakowało na tyle, by zrobić ją ponownie. I o dziwo, nie dość, że ciekawie się
prezentuje, to jeszcze w smaku jest niczego sobie, bo przecież połączenie tych składników musiało być dobre.
Składniki:
1,5 kg gotowanych w mundurkach
ziemniaków (al dente)
3 kiełbasy cienkie ( ja dałam
aleksandryjską)
1 cebula
200g sera feta
olej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
8 jaj
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w
plasterki. Kiełbasę obrać z osłonek i pokroić na pół plasterki,
a następnie podsmażyć na patelni razem z obrana i pokrojona w kostkę
cebulą. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie
układamy warstwę ziemniaków posypujemy przyprawami, na to układamy kiełbasę z cebulą posypujemy pokrojonym serem feta, na to wszystko
znów warstwa ziemniaków i tak do wykorzystania składników. Na
górze powinna być warstwa ziemniaków posypana przyprawami. Całość
wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy około
20 min. Po tym czasie wyciągamy naczynie z zapiekanką i robimy
jajka sadzone na warstwie ziemniaków, solimy i pieprzymy i wkładamy
powtórnie do piekarnika na około 10 minut by białka ładnie się ścięły, a żółtka były płynne. Ja podaję taką zapiekankę z
maślanką. Smacznego.
Muszę koniecznie wypróbować, brzmi bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń