Gdy po krótkiej rozmowie powiedziałam jej jaki mam problem z tym leczem, oznajmiła mi, że nie dawno od znajomych dostała świetny przepis na potrawę z papryką, pomidorami i mięsem mielonym w roli głównej. I tak pojawiło się to leczo z mięsem mielonym w moim menu, które wciąż udoskonalam.
Składniki:
60 dkg pomidorów
1 średnia cukinia
2 cebule1 średnia cukinia
4 ząbki czosnku (jak ktoś lubi można
dać więcej)
60 dkg mięsa mielonego
sól, pieprz, papryka w proszku ostra i
słodka do smaku
1/2 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Cebulę obieram i kroję w kostkę, czosnek obieram i drobno
siekam, następnie rozgrzewam olej i wrzucam przygotowaną cebulę i
czosnek, następnie mięso mielone i wszystko razem chwilę obsmażam.
Odstawiam garnek na bok kuchenki i zabieram się do obrania i
pokrojenia papryki oraz cukinii, a w międzyczasie pomidory wrzucam
do wrzątku, by następnie zalać je zimną wodą, by skórka lepiej
schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki kroję je w kostkę.
Pomidory,paprykę i cukinię dorzucam do mięsa i wszystko razem
duszę do miękkości, pamiętając, żeby papryka nie była za
miękka. Dodaję sól, pieprz papryki w proszku do smaku. Można
podawać z makaronem, ryżem, czy pieczywem. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz