Tajemnicę, którą wam mogę zdradzić jest to, że nigdy nie dodajemy jajka do klusek tylko wodę, a i sposób gotowania jest inny, oraz to, że ziemniaki po przepuszczeniu przez praskę nie mogą być zimne, a te triki przekazała nam moja teściowa.
Składniki:
1 kg ziemniaków najlepiej sałatkowych
maka ziemniaczana w proporcji 1:4
woda w razie potrzeby
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej
wodzie, następnie odcedzić i przecisnąć przez praskę. Gdy
ziemniaki jeszcze będą ciepłe dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić
elastyczne ciasto, które nie może się kleić do ręki. Jeżeli
kluska pęka dolać do ciasta trochę wody. Z tak przygotowanego ciasta
formujemy nie za duże kluski i palcem wgniatamy dziurkę. W większym
garnku nastawiamy wodę i doprowadzamy do jej zagotowania, dopiero
wtedy wrzucamy część klusek i gotujemy do ich wypłynięcia. Gdy wypłyną wrzucamy resztę klusek i po wypłynięciu zmniejszamy
płomień. Gotujemy jeszcze przez 5 minut na bardzo małym ogniu.
robię podobnie ale mąka ziemniaczana w proporcji 1:3 + troszkę oleju ,1-2 łyżki w zależności ile mam ziemniaków ...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa wykorzystuję ziemniaki pozostałe z obiadu, najczęściej przekręcam przez maszynkę.Poza tym podobnie, i też nam smakują.
OdpowiedzUsuńNO!!!! w końcu zrobiłam pyszne kluski! dziękuję bardzo za super przepis! pozdrawiam wrześniowo :-)
OdpowiedzUsuńdoskonały przepis!
OdpowiedzUsuńNie rozumiem tylko, czemu nie wyjmujemy po wypłynięciu pierwszej partii klusek, a wrzucamy do nich drugą partię i razem gotujemy.
OdpowiedzUsuńGdy pierwsza partia ugotuje się/ wypłynie na wierzch - wyciągamy a następnie tę samą wodę doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy drugą partie i ponownie gdy ugotują się , wypłyną na wierzch wyciągamy :) - polecam z sodem pieczarkowym
UsuńCo oznacza mąką ziemniaczana 1:4 ? Czyli ile tej maki??
OdpowiedzUsuńPrzeciśnięte przez praskę ziemniaki podzielić na cztery części. Jedną część wyciągnąć na bok, a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
UsuńSolą szcz ciasto w garnku. Podziel na 4, jedną część wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę. Wymieszaj i zrób kluski ��
UsuńSpłaszcz ciasto w garnku. Podziel na 4, jedną część wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę. Wymieszaj i zrób kluski ��
Usuńrobilam juz tym sposobem, tylko prosze powiedziec, kto zna odpowiedz, dlaczego kluski slaskie wychadza"gumiaste"?
OdpowiedzUsuńGumiaste robią się po dodaniu jajka i są to wtedy tak zwane u nas gumiklyjzy
Usuńja jeszcze dodaję jajko surowe
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja mieszam mąkę ziemniaczaną z pszenną,są delikatne
OdpowiedzUsuńja ide do Restauracji czy do znajomych i zawsze smakija , fakt z soem Grzybowym smakuja inaczej , Lubie ! ..... , ale inne sosy tez nie zle , jak ktos che bym sprawdzil ich kluski i dal opinie wystarczy zaprosic, wpadne z grupa znajomych !
OdpowiedzUsuń