W
naszym domu od zawsze dzieci wolały kotlety z piersi kurczaka niż
schabowe, dlatego często je robiłam. Nie zawsze jednak były tak
smaczne jak te, które obecnie robię. Cały sekret tkwił w tym,
żeby kotlety dłużej poleżały w dobrze doprawionej zaprawie
jajeczno-olejowej, dzięki której kotlety staja się soczyste i
dobrze doprawione. Sekret ten zdradziła mi przyjaciółka mojej
starszej córki, u której miałam okazję je jeść. I od tej pory
czy kotlety mięsne, czy rybę przygotowuję tylko w ten sposób.
Składniki:
jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka kucharka
pieprz
mąka
i bułka tarta do panierowania
Sposób
przygotowania:
Piersi
z kurczaka obrać z tłuszczu i błonek, następnie roztłuc tłuczkiem
na odpowiednią grubość.
Do
nie za dużej miski wbić jajko, wlać olej, wodę i doprawić to Kucharkiem. Dokładnie wymieszać i włożyć do tej mieszanki
jajecznej roztłuczone piersi z kurczaka. Odstawić na pół godziny.
Po tym czasie wyjąć i panierować w bułce tartej zmieszanej z
mąką. Smażyć z obu stron na oleju. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz