reklama

środa, 2 września 2015

Kotlet z piersi kurczaka inaczej

 
W naszym domu od zawsze dzieci wolały kotlety z piersi kurczaka niż schabowe, dlatego często je robiłam. Nie zawsze jednak były tak smaczne jak te, które obecnie robię. Cały sekret tkwił w tym, żeby kotlety dłużej poleżały w dobrze doprawionej zaprawie jajeczno-olejowej, dzięki której kotlety staja się soczyste i dobrze doprawione. Sekret ten zdradziła mi przyjaciółka mojej starszej córki, u której miałam okazję je jeść. I od tej pory czy kotlety mięsne, czy rybę przygotowuję tylko w ten sposób.

    
Składniki:
2 piersi z kurczaka 
jajko
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
1 łyżeczka kucharka
pieprz
mąka i bułka tarta do panierowania

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka obrać z tłuszczu i błonek, następnie roztłuc tłuczkiem na odpowiednią grubość.
Do nie za dużej miski wbić jajko, wlać olej, wodę i doprawić to Kucharkiem. Dokładnie wymieszać i włożyć do tej mieszanki jajecznej roztłuczone piersi z kurczaka. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie wyjąć i panierować w bułce tartej zmieszanej z mąką. Smażyć z obu stron na oleju. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz