To następne ciasto mojej teściowej,
która je piekła bardzo często i cała rodzina zachwycała się
nim. Kiedy dała mi ten przepis, a było to bardzo dawno temu, nawet
nie zapytałam skąd ona go ma, a teraz już się nie dowiem. I
dzisiaj postanowiłam, że w końcu przypomnę mojej rodzince smak
babcinego ciasta i zabrałam się za jego pieczenie. Dobrze jednak
przechowywać stare przepisy, by po latach do nich wrócić.
Dzisiaj młodzi nie maja z tym
problemu, bo wystarczy skorzystać z Internetu i już maja to co im
potrzeba. Dlatego ja zakładając mojego bloga pomyślałam o
wszystkich tych, którzy zapomnieli co to zeszyt i długopis i żyją
tylko Internetem, aby szukając przepisów na często już zapomniane
babcine potrawy znaleźli i moje, którymi się chętnie dzielę.
Składniki na biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na blat kokosowy:
3 białka
14 łyżek cukru
200 g kokosu
Składniki na krem:
250g masła
3 żółtka
2 łyżki cukru
słoiczek dżemu wiśniowego
polewa:
1/4 kos. margaryny mlecznej
0,5 szkl. cukru
1 łyżka kakao
2 łyżki wody
Margarynę topimy w rondelku, dodajemy
cukier i kakao i doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy
ogień i dodajemy wodę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej
masy.
Białka oddzielić od żółtek i
dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka
cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez
sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą
łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 40 x 40cm.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.
Sposób przygotowania blatu kokosowego:
Blat kokosowy przygotowujemy z ubitych
na sztywną pianę białek z cukrem, do których następnie dodajemy
kokos i dokładnie mieszamy. Blaszkę o tych samych wymiarach
wykładamy papierem do pieczenia na którym rozsmarowujemy masę
kokosową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni do
zrumienienia się blatu.
Sposób przygotowania kremu:
.
Biszkopt smarujemy dżemem, a następnie
kremem. Przykrywamy blatem kokosowym, który polewamy dekoracyjnie
polewą. Smacznego.
Dziękuję za przepis , takie ciasta lubię .
OdpowiedzUsuń