Nadchodzi sobota i niedziela, dlatego muszę pomyśleć o czymś pysznym do kawki, zwłaszcza, że znowu
odwiedzi nas starszy syn z rodzinką. Oni lubią coś upieczonego
przez mamę do kawy. Szperałam w moich zapiskach i wyszperałam
ciasto, które też dawno nie robiłam, a jedliśmy je u mojej ciotki,
która specjalizowała się w wypiekach takich ciast z kremem. Długo
musiałam prosić ją o ten przepis jak pamiętam, ale w końcu mi go
przekazała i dobrze, bo gdyby nie byłam taka upierdliwa, dzisiaj
nie mogłabym upiec tego jabłecznika i pochwalić się przepisem.
Jeżeli chodzi o zdobywanie jakiegokolwiek przepisu na ciasta w czasach mojej młodości, to był to nie lada problem. Wiele gospodyń
domowych zarabiało na wypieku ciast, dlatego nie chciały się
dzielić swoimi przepisami.
Składniki
na biszkopt:
8
jajek
8 łyżek cukru
8
łyżek maki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na warstwę jabłkową:
2kg jabłek antonówek
1 galaretka truskawkowa
2 łyżki cukru
Składniki na krem budyniowy:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
250g masła
Składniki na posypkę kokosową:
100g wiórków kokosowych
50 g masła 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 40 x 40cm. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka
Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę, powoli dodawać żółtka cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem blaszkę 40 x 40cm. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka
Sposób przygotowania masy jabłkowej:
Jabłka obrać i potrzeć na tarce o dużych oczkach, następnie przełożyć do garnka, dodać cukier i poddusić je, aż zmiękną. Odłożyć garnek na bok, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć
do blaszki 25 x 40, a następnie wyłożyć na niego przygotowana masę
jabłkową i dokładnie rozprowadzić. Nałożyć na masę jabłkową
drugą część biszkoptu i włożyć do lodówki, by jabłka stężały.
Sposób przygotowania kremu:
Mąki, cukier i cukier waniliowy
rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, a następnie wlać mieszankę mąki i cały czas mieszać, by nie zrobiły
się grudki. Gotować budyń na małym płomieniu do zgęstnienia. Nie
dopuścić, by się przypalił. Odłożyć budyń do ostygnięcia.
Zimny budyń dodawać łyżką po łyżce
do masła utartego na jasną, puszystą masę. Ucierać dokładnie po
każdym dodaniu.Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt i
ładnie rozsmarować.
Sposób przygotowania posypki:
Masło do posypki roztopić na patelni.
Dodać wiórki kokosowe oraz cukier i podsmażać, cały czas
mieszając, aż się zarumienią. Odłożyć do wystudzenia.
Gdy wiórki wystygną, posypać nimi
równomiernie wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz