reklama

piątek, 11 września 2015

Ciastka ze skwarek (po naszemu ze szpyrek)


Jeżeli jesteśmy przy potrawach śląskich warto również przypomnieć ciasteczka ze skwarek, które pierwszy raz jadłam u moich teściów. Jak już wspominałam w którymś z postów, w dzieciństwie nie lubiłam ciast i ciastek z dodatkiem proszku do pieczenia, dlatego unikałam ich bardzo skutecznie. Jednak gdy skosztowałam te ciasteczka nawet do głowy mi nie przyszło, że tam jest również proszek do pieczenia, takie były pyszne. I od tego czasu, kiedy tylko teściowa piekła te ciasteczka zawsze jedna porcja była dla nas.
Ale niestety długo to nie trwało i musiałam się zabrać sama do ich pieczenia. Okazało się, że są bardzo proste w przygotowaniu. W związku z tym, że mam akurat dużo skwarek postanowiłam je wykorzystać i upiec je, a następnie podzielić się przepisem z Wami moi drodzy czytelnicy i czytelniczki.

Składniki:
60 dkg skwarek ze słoniny świeżej lub sadła
1 kg mąki
30 dkg cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Sposób przygotowania:
Skwarki dokładnie zmielić przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem, (ja mielę dwa razy). Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, wbić do niej jajka, dodać skwarki, cukier i cukier waniliowy. Zagnieść, a następnie wyrobić dokładnie ciasto. Ciasteczka te wyciskam przez maszynkę do mięsa ze specjalną wkładką, ale można również cisto wałkować i wykrawać ciastka foremkami. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 10 min, muszą być ładnie przyrumienione. Można posypać cukrem pudrem, albo polukrować. Smacznego.

1 komentarz:

  1. Pamiętam te ciastka mama nam piekła.Skwarki kupowało się w sklepie mięsnym były w takich blokach.Gdzie te czasy.

    OdpowiedzUsuń