Na każde urodziny mojego męża
piekłam zawsze wuzetkę i tak od kilkunastu lat. W końcu
stwierdziłam, że goście pomyślą, że nic innego nie potrafię
zrobić. Dlatego zdecydowałam, że tym razem będzie biszkoptowiec
ananasowo – kokosowy. Jakież było zdziwienie, że nie ma wuzetki,
ale to ciasto choć nie tak znane jak moja wuzetka, też zrobiło
furorę.
Historia tego ciasta jest krótka, bowiem przepis dostałam
dopiero dwa lata temu. Gdy byłam u córki w Niemczech, teściowej
mojej córki, córce i mnie chciało się coś słodkiego, ale coś
nowego nie tego co już znałyśmy. Więc Basieńka, bo tak ma na imię
teściowa córki wymyśliła, aby upiec ciasto ananasowo-kokosowe. Nie
mogła sama tego zrobić, bo pracowała, córka też nie, bo zajmowała
się swoim nowo narodzonym synkiem, więc zostałam ja, bo nie miałam
nic innego do roboty będąc u nich w gościnie. Ciasto upiekłam w
formie tortu, bo taki przepis dostałam od córki Basi i było przepyszne. Dlatego też tym razem pomyślałam,
by upiec je na blaszce, wtedy będzie bardziej podzielne. Tak jak
pomyślałam tak też zrobiłam. Nie były wprawdzie trzy warstwy tak
jak w torcie, ale też pyszne, a to chyba najważniejsze.
Składniki na biszkopt:
7 jajek
7 łyżek cukru
7łyżek mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób
przygotowania biszkoptu:
Białka
oddzielić od żółtek i dokładnie ubić z cukrem na sztywna pianę,
powoli dodawać żółtka cały czas ubijając. Mąkę i proszek do
pieczenia przesiać przez sito i powoli dodawać do ciasta delikatnie
mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem
blaszkę 40 x 40cm. Piec
w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka.
Składniki na bezę kokosową
5 białek
1szk. cukru
200g wiórków kokosowych
Sposób
przygotowania bezy:
Białka ubijamy na sztywną piane pod
koniec dodajemy cukier, wiórki i mieszamy łyżką, Piec ok. 25 min
do nabrania koloru w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
Składniki na krem:
2 puszki ananasów
1/2 szk. cukru
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
5 żółtek
250 g masła
Sposób przygotowanie kremu:
Na soku z ananasów ugotować budyń
(1/2 l), część soku wlać do garnka dodać cukier i zagotować, do pozostałej dodać budyń, żółtka, wymieszać i tym zalać gotujący sok. Gdy budyń wystygnie zmiksować z masłem, ananasy pokroić w
kostkę i dodać do kremu.
Biszkopt posmarować kremem i przykryć
beza kokosową. Można udekorować polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz