Zapiekanki doskonale nadają się albo
na obiad, albo na ciepłą kolację. Dlatego postanowiłam napisać
jak powstała ta moja zapiekanka. Nie pamiętam, aby w moim domu
rodzinnym kiedykolwiek była robiona zapiekanka. Często były
robione ziemniaki pokrojone w plasterki smażone na patelni lub w
brytfance. Podawane były zawsze z jajkiem sadzonym i maślanka. Było
to bardzo dobre. Ale moje dzieci nie bardzo były zachwycone takim
obiadem i z myślą o nich co rusz wymyślałam jakieś zapiekanki,
aby wszyscy byli zadowoleni.
W końcu udało mi się trafić w gust
zarówno męża jak i czwórki naszych pociech. Tak powstała nasza
ulubiona zapiekanka, którą wprowadziły do swojego menu również
nasze dorosłe dzieci. Zapiekanka ta choć pracochłonna warta jest
polecenia.
Składniki:
7-8 ziemniaków
5 średnich pomidorów
25 dkg pieczarek
30 dkg cienkiej kiełbasy
2 duże cebule
szklanka śmietany
sól, pieprz i słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotować w mundurkach al dente, obrać i pokroić w plasterki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
- Pieczarki umyć, obrać pokroić i udusić w łyżce masła.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka i udusić na oleju.
- Kiełbasę obrać z osłonek, pokroić w półplasterki i obsmażyć na oleju.
Naczynie do zapiekanek wysmarować
tłuszczem, a następnie układać warstwami ziemniaki, pieczarki,
cebula, pomidory i kiełbasa, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnia
warstwą powinny być ziemniaki. Każdą warstwę posypać solą i
pieprzem. Smetanę doprawić solą, pieprzem i słodką papryką
mieloną, a następnie zalać zapiekankę. Wstawić do nagrzanego do
180°C piekarnika i zapiekać do zrumienienia.Smacznego.
Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper. :)
OdpowiedzUsuń