Tak jak już pisałam cukinia nie była
znana w moim rodzinnym domu, ale, że na stałe zadomowiła się w
naszym ogrodzie i w mojej kuchni postanowiłam dania z niej
urozmaicać. I tak przypomniałam sobie, że gdzieś jadłam cukinie
nadziewaną i panierowaną, ale dokładnie nie wiem gdzie, dlatego może mój przepis nie będzie zgodny z oryginałem, ale podobny, bo
próbowałam go sama odtworzyć. Jest to danie naprawdę warte polecenia..
Oto mój przepis.
Składniki:
3 młode cukinie w miarę proste
250 g twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
koperek
sól, pieprz do smaku
1 jajko, mąka i bułka tarta do
panierowania (bułkę mieszam z mąką)
.Cukinię dokładnie umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry, tak aby można było dokładnie dopasować do siebie dwa plastry. Z tych trzech cukinii powinno wyjść 6 podwójnych plastrów.
Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy plastry, aby się zeszkliły i zmiękły. Wykładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru oleju. Każdy plaster solimy z obydwóch stron. W między czasie przygotowujemy twaróg. Ser rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy jogurt i drobno pokrojony koperek. Całość dokładnie rozcieramy na gładką masę i doprawiamy sola i pieprzem.
Tak przygotowanym serem smarujemy jeden plaster cukinii nakrywamy drugim. Powstałe kanapki cukiniowe panierujemy i smażymy na oleju. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz