Jeżeli już zacząłem o cukinii, to
chciałam też coś napisać o cukinii w zalewie curry. Tak właściwie dawno
temu dostałam od znajomej przepis na ogórki w zalewie curry i
stwierdziłam, że skoro ogórki wyszły pyszne, dlaczego by nie
zrobić cukinii. Spróbowałam i wyszła fantastyczna, nawet
smaczniejsza niż ogórki i dlatego teraz robię tylko cukinię w
takiej zalewie, a ogórki kiszę. W ten sposób można robić zarówno
cukinię młodą jak i przerośniętą, ale tą druga należy obrać
ze skórki, wydrążyć nasiona i dopiero potem kroić, najlepiej w
słupki. Oto mój przepis trochę zmodyfikowany.
Składniki:
2,5 kg młodej cukinii
2 cebule
Zalewa
składniki:
1 l wody
1 1/4 szkl. octu
1 1/4 szkl. cukru
1 1/2 łyżki soli
3 łyżeczki gorczycy
3 łyżeczki curry
1 listek selera
Sposób przygotowania:
Ugotować zalewę z podanych składników. Cukinię dokładnie umyć, a następnie pokroić w
półplasterki i ułożyć ciasno w słoikach, dodać cebulę
pokrojoną w piórka . Zalać zimną zalewą i pasteryzować 15 min
od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz