Kiedyś w towarzystwie mojej znajomej
powiedziałam, że od dłuższego czasu za mną chodzą gołąbki,
tylko nie mam czasu, żeby je zrobić. Ona oznajmiła mi, że od
dawna już nie robi tradycyjnych gołąbków tylko taką zapiekankę z
tych samych składników. Bardzo mnie to zaciekawiło i zaraz
następnego dnia zabrałam się za jej wykonanie. Jakież było
zdziwienie mojego męża, kiedy zamiast gołąbków dostał to coś
co smakowało zupełnie jak gołąbki. I od tego czasu jeżeli czas mi
na to pozwala robię tradycyjne gołąbki, a jeżeli mam nawał pracy
to robię zapiekankę
.I w ten sposób co rusz pojawia się coś
nowego w mojej jeszcze nie tak dawno tradycyjnej kuchni. Jednak
muszę przyznać, że dzięki mężowi i naszym dzieciom mogłam takie
nowości wprowadzać do mojej kuchni.
Składniki:
Główka kapusty białej
60 dkg mięsa mielonego mieszanego
2 torebki ryżu
średnia cebula
15 dkg słoniny wędzonej
0,5 l wody z gotowanej kapusty
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu
producenta. Słoninę wędzoną stopić, a następnie zeszklić na
niej pokrojoną drobno cebulę. Ryz, mięso cebulę dokładnie
wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Kapustę obrać z
zepsutych liści i poszatkować. Następnie wrzucić na wrzątek i
chwilę zagotować. Odcedzić i ułożyć jedną warstwę na głębszej blaszce do pieczenia ciast.. Na kapustę równo rozłożyć farsz i znów kapustę,
aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być kapusta.
Całość zalewamy wodą z odcedzonej
kapusty i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z sosem pomidorowym.
Smacznego.
Wygląda apetycznie i jest szybszy od tradycyjnie robionych gołąbków ,, chyba wypróbuję , ,,, pozdrawiam ,,
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie i jest szybszy od tradycyjnie robionych gołąbków ,, chyba wypróbuję , ,,, pozdrawiam ,,
OdpowiedzUsuń