reklama

środa, 26 sierpnia 2015

Zapiekanka a'la gołąbki

Kiedyś w towarzystwie mojej znajomej powiedziałam, że od dłuższego czasu za mną chodzą gołąbki, tylko nie mam czasu, żeby je zrobić. Ona oznajmiła mi, że od dawna już nie robi tradycyjnych gołąbków tylko taką zapiekankę z tych samych składników. Bardzo mnie to zaciekawiło i zaraz następnego dnia zabrałam się za jej wykonanie. Jakież było zdziwienie mojego męża, kiedy zamiast gołąbków dostał to coś co smakowało zupełnie jak gołąbki. I od tego czasu jeżeli czas mi na to pozwala robię tradycyjne gołąbki, a jeżeli mam nawał pracy to robię zapiekankę
.I w ten sposób co rusz pojawia się coś nowego w mojej jeszcze nie tak dawno tradycyjnej kuchni. Jednak muszę przyznać, że dzięki mężowi i naszym dzieciom mogłam takie nowości wprowadzać do mojej kuchni.
Składniki:
Główka kapusty białej
60 dkg mięsa mielonego mieszanego
2 torebki ryżu
średnia cebula
15 dkg słoniny wędzonej
0,5 l wody z gotowanej kapusty
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu producenta. Słoninę wędzoną stopić, a następnie zeszklić na niej pokrojoną drobno cebulę. Ryz, mięso cebulę dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem. Kapustę obrać z zepsutych liści i poszatkować. Następnie wrzucić na wrzątek i chwilę zagotować. Odcedzić i ułożyć jedną warstwę na głębszej blaszce do pieczenia ciast.. Na kapustę równo rozłożyć farsz i znów kapustę, aż do wypełnienia naczynia. Ostatnią warstwą powinna być kapusta.
Całość zalewamy wodą z odcedzonej kapusty i wkładamy do piekarnika. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z sosem pomidorowym. Smacznego.

2 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie i jest szybszy od tradycyjnie robionych gołąbków ,, chyba wypróbuję , ,,, pozdrawiam ,,

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie i jest szybszy od tradycyjnie robionych gołąbków ,, chyba wypróbuję , ,,, pozdrawiam ,,

    OdpowiedzUsuń