2 szkl.cukru
2,5 łyżki kakao
0,5 szkl. wody
5 jaj
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
szczypta soli
1l śmietany kremówki 36%
4 śmietan fix
Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić, dodać cukier,
kakao, a następnie razem gotować, dodać wodę i jeszcze chwilę razem gotować, aż się rozpuści całkowicie
cukier. Następnie odlać pół szklanki i zostawić na polewę.
Po ostygnięciu masy dodać 5 całych
jaj, 2 szklanki mąki przesianej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i
szczypta soli, wszystko dokładnie wymiksować i wylać na papier do
pieczenia. Porcja przygotowana jest na blachę ze standardowych
kuchenek gazowo - elektrycznych. Włożyć do nagrzanego piekarnika i
piec w temperaturze 200 st około 40 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu ciasta zdjąć papier,
ciasto pokroić na cztery części a następnie każdą część
przekroić wzdłuż. Na tak przygotowane ciasto nakładać bitą
śmietanę i przykryć górną warstwą. Przygotować polewę o,5
kost margaryny rozpuścić dodać szklankę cukru i ćwierć szklanki wody
oraz 1,5 łyżki kakao, wszystko razem zagotować do całkowitego
rozpuszczenia cukru, dolać odłożone pól szklanki polewy i dalej
gotować . Po częściowym ostygnięciu polewę nanieść na ciasto.
Smacznego.
Zachęcam do komentarza na temat teraz już mojej wuzetki.
A to na dużą czy małą blaszkę ?
OdpowiedzUsuńNa dużą, czyli 40 x 40
OdpowiedzUsuń