reklama

czwartek, 13 sierpnia 2015

Wuzetka teściowej


Zaczęłam pisać o moich wypiekach, dlatego nie mogę nie podzielić się z wami moim przepisem na wyjątkową wuzetkę, którą wymyśliła moja teściowa. Jest to zupełnie inna wuzetka niż robiła moja mama. Wuzetka w moim domu rodzinnym była robiona na bazie ciasta biszkoptowego z dodatkiem kakao, zaś wuzetka teściowej na bazie ciasta murzynkowego i to ona podbiła wszystkie nasze podniebienia, dlatego wuzetka mamy niestety musiała iść w odstawkę. Oto prosty przepis.
Składniki:
1 kos. margaryny mlecz.
2 szkl.cukru
2,5 łyżki kakao
0,5 szkl. wody
5 jaj
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
1l śmietany kremówki 36%
4 śmietan fix

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić, dodać cukier, kakao, a następnie razem gotować, dodać wodę i jeszcze chwilę razem gotować, aż się rozpuści całkowicie cukier. Następnie odlać pół szklanki i zostawić na polewę.
Po ostygnięciu masy dodać 5 całych jaj, 2 szklanki mąki przesianej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli, wszystko dokładnie wymiksować i wylać na papier do pieczenia. Porcja przygotowana jest na blachę ze standardowych kuchenek gazowo - elektrycznych. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 st około 40 minut do suchego patyczka. Po wystygnięciu ciasta zdjąć papier, ciasto pokroić na cztery części a następnie każdą część przekroić wzdłuż. Na tak przygotowane ciasto nakładać bitą śmietanę i przykryć górną warstwą. Przygotować polewę o,5 kost margaryny rozpuścić dodać szklankę cukru i ćwierć szklanki wody oraz 1,5 łyżki kakao, wszystko razem zagotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, dolać odłożone pól szklanki polewy i dalej gotować . Po częściowym ostygnięciu polewę nanieść na ciasto. Smacznego. 
Zachęcam do komentarza na temat teraz już mojej wuzetki.

2 komentarze: