reklama

czwartek, 13 sierpnia 2015

Rum sznita

Czas najwyższy, abym napisała coś o moich wypiekach, bez których niedziela nie była by niedzielą.
W moim domu rodzinnym zawsze było coś upieczonego na niedzielę, zdarzało się mamie piec nawet w tygodniu, ale tylko do czasu, kiedy zaczęła pracować. Pamiętam pyszny sernik, ptysie, babki, szarlotki. W moim domu rodzinnym nie zabrakło również ciast tortowych, wuzetki i wiele innych, których przepisy odziedziczyłam i staram się robić moje ciasta według nich, chociaż niektóre modyfikuję. Teraz kiedy dzieci już poszły na swoje, myślałam, że koniec niedzielnego pieczenia, nic z tego, bo często nas odwiedzają i doskonale wiedzą, że u mamy na pewno coś pysznego znajdzie się do kawy.
Dlatego pootrzymuję tą tradycję i z chęcią zabieram się za pieczenie, czasami już w piątek, na wypadek odwiedzin w sobotę. Na początek uwielbiana przez większość rum sznita w tłumaczeniu rumowa kanapka.

Składniki:
biszkopt
9 jaj
9 łyżek maki
9 łyżek cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia

krem
2 jajka
1 kos. masła
3 łyżki cukru
kilka kropel aromatu migdałowego do smaku

polewa:
0,5 kos. margaryny mlecznej
szklanka cukru
1,5 łyżki kakao
2 łyżki wody
Margarynę topimy w rondelku, dodajemy cukier i kakao i doprowadzamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i dodajemy wodę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej masy.

Pozostałe składniki:
4 paczki herbatników petit beurre
200 ml rumu

Sposób wykonania:

Ubić białka z cukrem na sztywną masę, następnie powoli dodawać żółtka.. Do tak przygotowanych jajek wsypywać powoli przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia., delikatnie mieszając ( nie mikserem). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku do suchego patyczka. Jajka na krem ubijamy z cukrem, masło ucieramy, a następnie powoli dodajemy do masła ubite jajka, miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy aromat migdałowy. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt. Herbatniki nasączamy dość mocno rumem, a następnie jeden obok drugiego układamy na kremie. Całość pokrywamy polewą.
Smacznego.
Jeśli mój przepis ci się spodoba napisz słówko w komentarzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz