W moim domu rodzinnym
zawsze było coś upieczonego na niedzielę, zdarzało się mamie piec
nawet w tygodniu, ale tylko do czasu, kiedy zaczęła pracować.
Pamiętam pyszny sernik, ptysie, babki, szarlotki. W moim domu
rodzinnym nie zabrakło również ciast tortowych, wuzetki i wiele
innych, których przepisy odziedziczyłam i staram się robić moje
ciasta według nich, chociaż niektóre modyfikuję. Teraz kiedy
dzieci już poszły na swoje, myślałam, że koniec niedzielnego
pieczenia, nic z tego, bo często nas odwiedzają i doskonale wiedzą, że u
mamy na pewno coś pysznego znajdzie się do kawy.
Dlatego pootrzymuję
tą tradycję i z chęcią zabieram się za pieczenie, czasami już w
piątek, na wypadek odwiedzin w sobotę. Na początek uwielbiana
przez większość rum sznita w tłumaczeniu rumowa kanapka.
Składniki:
biszkopt
9 jaj
9 łyżek maki
9 łyżek cukru
pół łyżeczki proszku do
pieczenia
krem
2 jajka
1 kos. masła
3 łyżki cukru
kilka kropel aromatu
migdałowego do smaku
polewa:
0,5 kos. margaryny
mlecznej
szklanka cukru
1,5 łyżki kakao
2 łyżki wody
Margarynę topimy w
rondelku, dodajemy cukier i kakao i doprowadzamy do zagotowania, po
czym zmniejszamy ogień i dodajemy wodę, cały czas mieszając do
uzyskania gładkiej masy.
Pozostałe składniki:
4 paczki herbatników
petit beurre
200 ml rumu
Sposób wykonania:
Ubić białka z cukrem na sztywną
masę, następnie powoli dodawać żółtka.. Do tak
przygotowanych jajek wsypywać powoli przesianą mąkę wraz z proszkiem
do pieczenia., delikatnie mieszając ( nie mikserem). Blaszkę
wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym do
200 stopni piekarniku do suchego patyczka. Jajka na krem ubijamy z
cukrem, masło ucieramy, a następnie powoli dodajemy do masła ubite
jajka, miksując do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy
aromat migdałowy. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt.
Herbatniki nasączamy dość mocno rumem, a następnie jeden obok
drugiego układamy na kremie. Całość pokrywamy polewą.
Smacznego.
Jeśli mój przepis ci się
spodoba napisz słówko w komentarzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz