reklama

niedziela, 16 sierpnia 2015

Surówka z kapusty pekińskiej

Dzisiaj niedziela, deszcz leje, więc postanowiłam jeszcze coś napisać. A, że robię dzisiaj surówkę na obiad do pieczonego kurczaka, więc postanowiłam coś właśnie o niej wspomnieć.
Surówki w naszym domu zawsze były na pierwszym miejscu, a potem dopiero wszelkie kapusty gotowane. Oczywiście nie wyobrażam sobie do śląskiej rolady podać surówkę musi koniecznie być czerwona kapusta gotowana z boczkiem, chociaż tak naprawdę nie wiem dlaczego wszędzie w sklepach pisze czerwona, przecież ona tak naprawdę nie jest czerwona.
Czerwona jest dopiero po ugotowaniu i dodaniu octu, a w stanie surowym jest tak naprawdę niebieska, czyli modra jak u nas na śląsku ją nazywają, Ale dosyć na temat modrej kapusty, teraz czas na kapustę pekińską, która pojawiła się w naszym domu dopiero tak dwadzieścia pięć lat temu i też oczywiście dzięki mojej mamie, której zachciało się na stare lata wyjechać do tych fajnych Niemiec i co przyjeżdżała na odwiedziny zostawiała mi co rusz jakieś nowe przepisy na potrawy, których absolutnie nie znaliśmy. Stąd ta surówka z kapusty pekińskiej z papryką, jabłkiem i marchewką. Nie powiem, pychotka, od razu przyjęła się w naszym domu i pozostała do dzisiaj.

Składniki:
1 kapusta pekińska
1 marchewka
1 jabłko
1 mniejsza czerwona papryka
mała cebula
łyżka oleju
sól, pieprz, odrobina octu, cukru
koperek
lub sos sałatkowy koperkowo - ziołowy

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno kroimy, marchew, jabłko, paprykę i cebulę trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy olej i pozostałe przyprawy. Dokładnie całość mieszamy. Smacznego. A tak ja to podaję.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz