Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki, u której jadłam je pierwszy raz. Byłam zaskoczona, że
to nie serniczek na zimno, który już znałam. Ciasto jest nie tylko pyszne,
lekkie, ale przede wszystkim proste w przygotowaniu i z ochotą się je je. W sam raz na takie upały jak teraz, ale nie tylko. Takie ciasto śmiało można również przygotować z dodatkiem innych owoców, chociażby z truskawek. Dlatego postanowiłam przepis umieścić również na moim blogu.
Składniki na małą blaszkę:
2 pacz. herbatników petit
beurre
500 ml. śmietany 36%
2 galaretki brzoskwiniowe
1 galaretka cytrynowa
1 pusz. brzoskwiń
Sposób wykonania:
Herbatniki ułożyć na spodzie blaszki.
Galaretki brzoskwiniowe przygotować według przepisu na opakowaniu, zaś
galaretkę cytrynową przygotować w połowie wody podanej na
opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, a
następnie wlewać powoli tężejąca galaretkę cytrynową. Tak
przygotowana masę wyłożyć na ułożone herbatniki. Odstawić do
lodówki. Brzoskwinie kroimy, układamy na zastygniętej masie
śmietanowej, a następnie wylewamy na nie lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową.
wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper niestety kaloryczne
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada pysznie
OdpowiedzUsuńMusze sprobowac go zrobic bo wyglada apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper dziękuję wypróbuję😉
OdpowiedzUsuńSuper ciasteczko przetestuje niebawem na pewno dziękuję 😘
OdpowiedzUsuńSuper wygląda
OdpowiedzUsuńObłędnie pyszne. Uwielbiam serniki na zimno. Robię je bez względu na porę roku. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNiestety to nie jest sernik, choć tak wygląda, ale jest pyszne.
Usuń