Mój niedzielny obiad w domu rodzinnym
zawsze wyglądał tak samo: rosół z swojskim makaronem, kluski, mięso, kapusta gotowana i to w zależności od mięsa. Jak były
rolady, czy kaczka to obowiązkowo modra kapusta, do kurczaka kapusta
biała gotowana z boczkiem, zaś do mięsa wieprzowego kapusta kiszona.
Ja gdy założyłam własna rodzinę zmieniłam trochę menu i w
miejsce kapusty gotowanej coraz częściej stosowałam surówki. Na początku była to najczęściej surówka z kiszonej kapusty i białej,
potem doszła z pekińskiej jak już wspominałam w innym poście.
Oczywiście kaczka i rolady musiały i muszą mieć jako dodatek modrą
kapustę z jabłkiem i z boczkiem, chociaż teraz nie robię już z
boczkiem, bo dzieci i mąż wolą w formie sałatki, a nie na gorąco. Obecnie, gdy dzieci poszły na swoje niedzielny obiad wygląda trochę
inaczej. Nie zawsze jest rosół i kluski, makaronu wcale nie robię,
bo w sklepach jest bardzo dobry makaron jak swojski. Często mamy
ziemniaki + mięsko + surówkę, ale gdy tylko któreś z dzieci
zapowie się na niedzielny obiad wracam do dawnego menu, bo taki obiad
najlepiej smakuje w domu rodzinnym. Dzisiaj niestety obiad bez rosołu
i bez klusek, ale też pyszny, bo staram się robić to co lubimy.
Przepis wymyślony przeze mnie.
składniki:
70 dkg schabu bez kości
cebula
2 łyżki margaryny
Marynata
pół szklanki oleju
łyżeczka kucharka
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać`. Schab dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do marynaty. Tak
przygotowany włożyć na noc do lodówki, co jakiś czas obracając
go. Następnego dnia wyciągnąć z marynaty i położyć na stopioną i rozgrzaną margarynę w brytfance. Obsmażyć dokładnie z każdej strony, a
następnie wlać wody do połowy schabu, brytfankę przykryć i mięso
dusić na małym ogniu. W połowie duszenia wrzucić cebulę
przekrojona na pół i ewentualnie trochę marynaty jeżeli sos jest
za mało wyrazisty i dalej dusić do miękkości. Powstały sos można
zaprawić łyżka mąki rozmieszanej z odrobina wody. Ja serwując
sos z ziemniakami nie zaprawiam mąką, natomiast serwując- z kluskami
zaprawiam. Do tak przygotowanego schabu podaję kapustę kiszoną
gotowaną.
Tak wygląda nasz dzisiejszy obiad.
Tak wygląda nasz dzisiejszy obiad.
Uwielbiam taki schabik.
OdpowiedzUsuń