Jest to sałatka,
którą pierwszy raz jadam, około pięć lat temu gdy byliśmy z mężem
w Niemczech na odwiedzinach u córki. Podczas pobytu zostaliśmy
zaproszeni do koleżanki córki, z która znamy się jeszcze z Polski.
Jest ona niezwykle uzdolniona kulinarnie i zawsze wyczaruje coś
niezwykle pysznego. Wśród wielu pyszności, które przygotowała do
gustu przypadła mi sałatka z brokułów z serem feta, dlatego
poprosiłam ją o przepis. Gdy tylko wróciliśmy do kraju, na następny dzień zaraz zrobiłam tą sałatkę. I tak moja kuchnia
wzbogaciła się o jedną sałatkę więcej.
Składniki:
2 brokuły
ser feta
1 papryka czerwona
1 jogurt naturalny
1 łyżka majonezu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do
smaku
Sposób wykonania:
Brokuły umyć i
ugotować w osolonej wodzie al dente. Z papryki wykroić gniazdo
nasienne, umyć i pokroić w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę.
Jogurt wymieszać z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez
praskę, dodać sól i pieprz do smaku. Tak przygotowanym sosem oblać
sałatkę i wymieszać.Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz