reklama

środa, 12 sierpnia 2015

Cukinia nadziewana a la Mexico

Jeśli jesteśmy już przy sezonowych warzywach, nie możemy zapomnieć o cukinii. Ja nie pamiętam, żeby w moim rodzinnym domu znana była cukinia. Przypadkowo miałam okazję jeść ją u koleżanki dawno temu, która kroiła ją w plastry, panierowała i smażyła. Nie powiem było to smaczne i jakiś czas robiłam to, bo dzieci to polubiły jako przekąskę. Ale gdy cukinia na stałe zadomowiła się w ogrodzie i w mojej kuchni wymyślałam potrawy z dodatkiem cukinii. Ostatnio zaś dostałam przepis na cukinię nadziewaną a la Mexico. I to było to coś, do czego będę wracać jak tylko będę miała dostęp do świeżej młodej cukinii.

 
Składniki
duża cukinia lub 2 małe,
fasola biała 4 łyżki,
mięso mielone 250g,
1cebula,
1/2 papryki,
2 ząbki czosnku,
groszek zielony 75g,
4-5 pomidorów
kukurydza 4 łyżki (około 1/3 puszki),
żółty ser 100g,
sól,
pieprz,
chili 1/3 łyżeczki,
bazylia 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżeczka,

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy je do momentu aż się zarumieni. Wówczas dodajemy obrane ze skórki i pokrajane pomidory, mieszamy i smażymy chwilkę. Dodajemy zielony groszek i paprykę pokrojoną w kostkę i smażymy całość do momentu aż warzywa zmiękną i część wody odparuję, sos zgęstnieje. W między czasie dodajemy bazylię, paprykę słodką i chili, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień dodajemy fasolkę i kukurydzę, chwilkę smażymy. Zdejmujemy z ognia o dodajemy żółty ser. Całość mieszamy. Z cukinii usuwamy środek, nie obieramy. Tak przygotowana cukinię napełniamy farszem. Zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Jeśli i wam zasmakuje to danie tak jak mnie, to napiszcie proszę o tym w komentarzu.

1 komentarz: