reklama

piątek, 21 sierpnia 2015

Papryka nadziewana w soku pomidorowym


Trwa sezon paprykowy, dlatego staram się go wykorzystać i gotować potrawy z papryką w roli głównej. Opisałam już jakim cudem papryka znalazła się w moim rodzinnym domu, dlatego nie będę się powtarzać i zanudzać. Te potrawę odkryłam przypadkowo, kiedy przygotowywałam gołąbki, zostało mi trochę farszu, a że miałam akurat w domu ładną paprykę, którą chciałam konserwować wykorzystałam trzy sztuki do sporządzenia tej potrawy.
Okazało się to strzałem w dziesiątkę i teraz papryka nadziewana jest na wysokiej pozycji w mojej kuchni. Oto przepis.

Składniki:
7 – 8 papryk zielone i czerwone
60 dkg mięsa mielonego mieszanego
2 torebki ryżu
średnia cebula
15 dkg słoniny wędzonej
1,5 l soku pomidorowego w kartonie
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ryż ugotować według przepisu producenta. Słoninę wędzoną stopić, a następnie zeszklić na niej pokrojona drobno cebulę. Ryz, mięso cebulę dokładnie wymieszać i dobrze doprawić sola i pieprzem. Z papryk odciąć górną część, usunąć gniazda nasienne, dobrze wymyć, a następnie nałożyć ciasno nadzienie mięsno-ryżowe. Włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sokiem pomidorowym doprawionym solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika na około 30 min. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz