O tym jak papryka znalazła się w naszej kuchni obiecałam napisać już kilka dni temu, a że nie bardzo miałam czas, robię to dopiero dzisiaj. Papryka zagościła w moim rodzinnym domu gdzieś w latach siedemdziesiątych, kiedy to w sklepie można było dostać najczęściej paprykę podłużną żółtą, potem pokazywała się zielona. Wśród moich znajomych nikt nie stosował jej w kuchni.
My byliśmy pierwsi, w zasadzie moja mama, bo to ona przyniosła pierwszy przepis od swojej kierowniczki, która z pochodzenia była Węgierką. Kiedy pierwszy raz zrobiła leczo z kiełbasą i boczkiem siostra z mężem, ojciec i ja byliśmy zachwyceni. Od tego czasu mama często je robiła, oczywiście w okresie, kiedy papryka była dostępna, aż do czasu kiedy przepis przejęliśmy z siostrą i wtedy ona rozpowszechniała go wśród swoich znajomych, a ja wśród swoich. Nie każdemu odpowiadał zapach gotowanej papryki tak jak mojej cioci, która całą potrawę wyrzuciła nawet nie dając skosztować swojej rodzinie i dlatego u nich papryka się nie przyjęła ze względu na zapach, a nie na smak. Na szczęście mąż i nasze dzieci polubiły leczo i w ogóle paprykę, dlatego papryka na co dzień gości w naszej i ich kuchni. Sałatki z papryką, leczo, potrawka z papryki i kurczaka, czy papryka nadziewana, to tylko część potraw w których dużą rolę odgrywa papryka.
Składniki:
1 kg papryki
60
dkg pomidorów
1
średnią cukinię
30
dkg boczku nie za chudego
0,5
kg kiełbasy cienkiej, może być i śląska
sól
i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Boczek kroimy w
drobniejsza kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy. Następnie
wrzucamy wypłukane i pokrojone papryki, cukinię. Pomidory wrzucamy
do wrzątku, a następnie zalewamy zimna wodą, by skórka lepiej
schodziła. Po obraniu pomidorów ze skórki kroimy je w kostkę i
dorzucamy do papryki. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w większa kostkę i dodajemy do reszty. Jeżeli jest taka potrzeba
dolewamy odrobinę wody i razem wszystko dusimy. Na koniec doprawiamy
solą i pieprzem i podajemy z pieczywem Smacznego. Jeśli robicie
inną wersję lecza, podzielcie się swoim przepisem w komentarzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz