Cukinii w tym roku pod dostatkiem,
dlatego dosyć często wykorzystuję ją do przygotowania czegoś
pysznego. Przypomniało mi się, że dawno nie robiłam zupy z cukinii
z serkami topionymi, dlatego dzisiaj przy sobocie będzie to doskonały
pomysł na szybki obiadek. Jeśli chodzi o przepis, to dostałam go od
mojej szwagierki mieszkającej w Niemczech, która wraz z mężem ma piękny ogródek nie tylko rekreacyjny, ale również uprawowy.
W związku z tym, że rok rocznie mają doskonałe zbiory ogórków,
pomidorów, no i oczywiście cukinii, szwagierka jest zmuszona
zdobywać różne przepisy na potrawy z tych warzyw, a że lubią ze szwagrem też
gotować i eksperymentować w kuchni, to wychodzą im takie pyszności
jak miedzy innymi ta zupa. Moja rodzinka nie znała tej pysznej zupy,
bo nigdy jej nie robiłam, ale gdy dwa lata temu pierwszy raz
ugotowałam, została zaakceptowana. I myślę, że wielu z Was
również ją zaakceptuje.
Składniki:
2 młode cukinie
1 mała cebula
2 łyżki oliwy
4 szklanki rosołu
2 łyzki koperku
2 zabki czosnku
2 serki topione kremowe
sól i pieprz do smaku
grzanki
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, na która
wrzucamy pokrojona cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy. Następnie
dodajemy wymytą i pokrojona w kostkę cukinię (nie obieramy ze
skórki) podsmażamy 3 minuty. Zawartość patelni wrzucamy do garnka z
rosołem, dodajemy serki topione i chwilę gotujemy. Następnie
odstawiamy i blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Całość
doprawiamy solą i pieprzem. Zupę krem podajemy koniecznie z
grzankami. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz