Składniki:
30 dkg twarogu półtłustego
30 dkg maki
30 dkg margaryny mlecznej
szczypta soli
0,5 kg marmolady
Sposób przygotowania:
Ciasto zagniatam wieczorem, a dopiero
rano zabieram się za pieczenie. Twaróg, mąkę, margarynę i szczyptę
soli zagniatam. Ciasto, które powstanie owijam folią aluminiową i
wkładam na noc do lodówki (jeżeli chcemy zrobić je w ten sam dzień wystarczy włożyć je na 3 godzinki do lodówki i też będą pyszne). Następnego dnia ciasto wałkuję, nie
za cienko, kroję na kwadraty, w środek nakładam marmoladę, a
następnie zlepiam dwa przeciwległe rogi. Ciasteczka układam na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę je ok. 20 minut w
temperaturze 200 C, aż do uzyskania złotego koloru. Schłodzone
ciastka smaruję odrobiną lukru zrobionego z cukru pudru, wody i
kilka kropli olejku migdałowego, albo rumowego. Smacznego
Jeśli mój przepis ci się spodoba
napisz słówko w komentarzu.
Te ciastka są naprawdę pyszne, wszyscy u mnie w domu uwilbiają, znikają z tależa jeszcze ciepłe.
OdpowiedzUsuńRobiłam je kiedy chodziłam do podstawówki daaawno temu. Przepis dostałam na zajęciach praktyczno-technicznych.
bardzo polecam na święta z lukrem.
Krystyna
Uwielbiam te ciasteczka ale na jestem Diabetes i mąki przennej nie używam to jaka bym mogła do tych ciasteczek bardzo proszę o radę najlepsza rada nie jeść ale jak to zrobić jak takie pyszności się widzi pozdrawiam milutko
OdpowiedzUsuńOsobiście bym odradzała te ciasteczka w Pani wypadku, bo oprócz mąki, która zawiera dużo węglowodanów podnoszących glukozę we krwi, to jeszcze ta słodka marmolada, o lukrze nawet nie wspomnę. Pozdrawiam.
UsuńUżyj mąki pełnoziarnistej 2000, oczywiście bez lukru a zamiast marmolady - śliwka lub jabłko z cynamonem, może też być suszona morela.
UsuńTrzy tygodnie temu zrobiłem te ciasteczka z marmoladą różaną bez polewy lukrowej ale moje dziewczyny i tak twierdziły, że ciasteczka są za słodkie ale pyszne. Przed chwilą ciasto wyrobiłem i powędrowało do lodówki a rano będę robił je z jabłkiem i brzoskwinią ;)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takie, ale na pewno będą pyszne. Muszę spróbować.
UsuńPyszności!polecam😘
OdpowiedzUsuńRobiłam są pyszne
OdpowiedzUsuń