reklama

sobota, 1 lutego 2020

Szybki sernik z sera typu Quark

Serniki jadłam już różne i zazwyczaj były przygotowywane z twarogu półtłustego na spodzie z ciasta lub bez, ale ten szybki sernik z sera Quark jadłam po raz pierwszy u mojej  "szwagierki" Very. Sernik ten był  bez spodu z ciasta a la sernik wiedeński i okazał się przepyszny. Przepisem pochwaliłam się również na grupie kulinarnej  i każdy chciał go skosztować, więc trzeba było go przygotować, oczywiście za zgodą naszej mentorki.
Sernik już w grupie znalazł wielu  zwolenników, dlatego śmiało mogę go również polecić wszystkim  śledzącym mojego bloga.

Składniki:
250 g masła miękkiego
280 g cukru
4 jajka
2 op. budyniu waniliowego bez cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1000 g Quark
2 łyżeczki bułki tartej lub kaszy manny

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki dokładnie wymiesza. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć do tortownicy masę serową, wyrównać szpatułką. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 80 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach studzić sernik. Smacznego.


3 komentarze:

  1. Wszystko sie zgadza.Ale wystarczy piec 50 minut.Quark nie potrzebuje az 80.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zawsze robię tak jak napisałam, ale możesz spróbować inaczej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Czy zamiast tortownicy można użyć blachy?

    OdpowiedzUsuń