reklama

czwartek, 2 czerwca 2016

Bigos z młodej kapusty

Wczoraj robiłam znowu przegląd zamrażalki i stwierdziłam, że muszę wykorzystać plastry pieczonej wieprzowiny i kiełbasę, która już też jakiś czas czeka na swoją kolej. Co najlepiej robi się z takich składników, oczywiście bigos, a że teraz sezon na młodą kapustę, postanowiliśmy z mężem, że będzie bigosik z mnóstwem świeżego koperku prosto z ogródka. Taki bigos robiłam kiedyś, ale bardzo rzadko, bo dzieci nie znosiły młodej kapusty, o czym już wspominałam w którymś z postów, a że mieszkamy teraz sami, możemy wrócić do tej pysznej, sezonowej potrawy.

Składniki:
duża główka młodej kapusty
20 dkg chudego boczku wędzonego
plastry pieczonej wieprzowiny
kiełbasa (ilość według uznania)
cebula
5 ziarenek ziela angielskiego
1 liść laurowy
koncentrat pomidorowy według uznania
sól, pieprz
pieprz ziołowy
pęczek koperku

Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować i razem z boczkiem gotować. W międzyczasie pokroić pieczeń i wrzucić do kapusty, natomiast wyjąć ugotowany boczek. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni na odrobinie oleju. Dodać do kapusty. Na koniec dodać pokrojony w kostkę boczek, przyprawić. Podawać obsypany drobno posiekanym koperkiem z pieczywem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz