reklama

poniedziałek, 21 marca 2016

Rolada wieprzowa z pieczarkami i boczkiem

Taka rolada wieprzowa może być doskonałym daniem nie tylko na wielkanocny obiad, ale również na wszelkiego rodzaju imprezy, ponieważ można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis ten dostałam od koleżanki  mojej najstarszej córki, Pauliny, która doskonale nie tylko gotuje, ale i piecze ciasta, ciastka i  ciasteczka, a w kuchni czuje się jak przysłowiowa ryba w wodzie. Jest to nie jedyny w moim posiadaniu przepis od Pauliny na pyszne potrawy, bo w kolejce do opublikowania czekają jeszcze następne.

Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
250 g pieczarek
2 cebule
łyżka masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka
200g boczku w plastrach
2 łyżki musztardy

Sposób przygotowania:
Mięso tak rozkroić, by powstał płat w kształcie kwadratu, następnie rozbić go tłuczkiem, posmarować musztardą i ułożyć boczek. Pieczarki wraz z obrana i pokrojona cebula poddusić na maśle i dobrze przyprawić. Powstały farsz rozłożyć na boczku i zwinąć roladę. Roladę dokładnie natrzeć przyprawami, włożyć do naczynia żaroodpornego owalnego i piec najpierw pod przykryciem w temperaturze 150 stopni przez około godzinę, a następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, zdjąć pokrywę i dopiekać jeszcze 30 minut do uzyskania ładnego koloru. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz