reklama

środa, 23 września 2015

Galaretka, galet, czy tymbaliki drobiowe

W moim domu rodzinnym robiło się zawsze galet wieprzowy, czyli gotowało się nóżki wieprzowe, golonko i z tego moja mama robiła pyszny galet, bez skór i chrząstek, bo inaczej byśmy tego nie jedli. Ja jako już mężatka też robiłam parę razy galet, ale dzieciom coś nie podchodził, więc zaczęłam robić z kurczaka tymbaliki drobiowe, ale nazywaliśmy to galaretką drobiową. I tak jest do dziś, czy na imprezę, czy też tak po prostu do kolacji, zawsze robię galaretkę drobiową.


Składniki:
1 mały kurczak (do 1 1/2 kilograma)
2 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz i przyprawa magi do smaku
czosnek granulowany
2 łyżki octu
2 jajka ugotowane na twardo
groszek konserwowy

Sposób przygotowania:
Gotujemy rosół z całego kurczaka z dodatkiem obranych i pokrojonych warzyw z dodatkiem łyżki soli, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy kurczak jest miękki wyjmujemy go na miskę wraz z warzywami. Odmierzamy 2 l rosołu, który przecedzamy do innego garnka. Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i magi, dodajemy łyżeczkę czosnku granulowanego, a następnie żelatynę wg proporcji na opakowaniu. Na koniec dodajemy 2 łyżki octu. Na dno pojemniczków, gdzie będzie robiona galaretka położyć plasterek jajka, wokół jajka ćwierć plasterki marchewki i nasypać łyżkę groszku konserwowanego. Dopiero na to wkładamy pokrojone czyste mięso bez skór i chrząstek. Całość zalewamy wystudzoną zalewą z żelatyną i wstawiamy do lodówki do stężenia. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz