reklama

sobota, 15 sierpnia 2015

Ciasto bez pieczenia


Przepis na to ciasto dostałam od koleżanki, u której jadłam je pierwszy raz. Byłam zaskoczona, że to nie serniczek na zimno, który już znałam. Ciasto jest pyszne, lekkie i z ochotą się je je. W sam raz na takie upały jak teraz, ale nie tylko. Dlatego postanowiłam przepis umieścić również na moim blogu.

Składniki na małą blaszkę:
2 pacz. herbatników petit beurre
500 ml. śmietany 36%
2 galaretki brzoskwiniowe
1 galaretka cytrynowa
1 pusz. brzoskwiń

Sposób wykonania:
Herbatniki ułożyć na spodzie blaszki. Galaretki brzoskwiniowe przygotować według przepisu na opakowaniu, zaś galaretkę cytrynową przygotować w połowie wody podanej na opakowaniu. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie wlewać powoli tężejąca galaretkę cytrynową. Tak przygotowana masę wyłożyć na ułożone herbatniki. Odstawić do lodówki. Brzoskwinie kroimy, układamy na zastygniętej masie śmietanowej, a następnie wylewamy na nie lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową.

                                                           Ułożenie ciastek na blaszce.

                                                      Ułożenie brzoskwiń na masie śmietanowej
 
Jeśli mój przepis ci się spodoba napisz słówko w komentarzu.

1 komentarz: