Nie dawno miałam okazję jeść leczo pieczone w piekarniku, które przygotowała moja koleżanka. Muszę przyznać, że tak pysznego jeszcze nie jadłam. Warzywa nie rozgotowane, chrupiące. Dlatego nie mogłam się powstrzymać, by jak najszybciej je przygotować na obiad. Oczywiście musiałam znowu coś zmienić i dodałam cukinię, bekon pokrojony w kostkę i moje ulubione przyprawy.
Składniki:
2 czerwone papryki
1 zielona papryka
1 żółta papryka
mała cukinia
1 cebula
kilka pieczarek
2 kawałki kiełbasy wędzonej
bekon wędzony pokrojony w kosteczkę
2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
pół łyżeczki ostrej papryki
czosnek granulowany
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej
Sposób przygotowania:
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, a cukinię nie obieraną pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w plasterki. Wszystko przełożyć do miski, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i bekon. Dodać przyprawy i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, a następnie przełożyć przygotowane warzywa wraz z kiełbasą. Naczynie wraz z zawartością bez przykrycia włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 25 min. Po tym czasie wlać passatę pomidorową, naczynie nakryć i dalej piec 35 min. Serwować z pieczywem. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz