Bakłażany w naszej kuchni nie goszczą tak często, a jeżeli już to jako dodatek do zapiekanek, zup i innych tego typu dań. Jednak nie dawno mieliśmy okazję jeść to wyjątkowe w smaku danie u naszych przyjaciół, którzy preferują bakłażany twierdząc, że są one nie tylko zdrowe, ale doskonale sprawdzają się w diecie dla osób cierpiących na cukrzycę.
Składniki:
3 bakłażany
Składniki farszu:
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 marchewka
papryka żóta
papryka zielona
200 g ryżu
ser tarty
sól
pieprz
pieprz ziołowy
olej
kilka liści bazylii
Sos pomidorowy:
250 ml passaty pomidorowej
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek mielony
olej
Sposób przygotowania bakłażanów:
Z bakłażanów odciąć końcówki, a następnie pokroić wzdłuż na plastry. Tak przygotowane plastry włożyć do miski z soloną wodą na 10 minut. Po tym czasie plastry cukini osuszyć w ręczniku papierowym. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na tak przygotowaną blaszkę ułożyć osuszone plastry bakłażana, które posmarować olejem i opruszyć solą i pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 20 minut. W między czasie przygotować farsz. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć. Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone drobno papryki. Dodać sól, pieprz, pieprz ziołowy, wymieszać. Nakryć pokrywką i chwilę dusić. Wsypać ryż, wymieszać dolać szklankę wody, nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości. Na koniec wsypać starty ser i kilka listków drobno pokrojonej bazylii. Wymieszać i ostudzić. Tak przygotowany farsz nałożyć na szerszą końcówkę plastra bakłażana i zwinąć w rulon. Passatę pomidorową przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Część sosu przełożyć do naczynia żaroodpornego na którym ułożyć ruloniki bakłażanowe. Resztę sosu rozsmarować na bakłażanach, posypać startym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz