reklama

wtorek, 26 września 2023

Bakłażany faszerowane zapiekane w piekarniku


Bakłażany w naszej kuchni nie goszczą tak często, a jeżeli już to jako dodatek do zapiekanek, zup i innych tego typu dań. Jednak nie dawno mieliśmy okazję jeść to wyjątkowe w smaku danie u naszych przyjaciół, którzy preferują bakłażany twierdząc, że  są  one nie tylko zdrowe, ale doskonale sprawdzają się w diecie dla osób cierpiących na cukrzycę. 

Składniki:

 3 bakłażany

Składniki farszu:

1 cebula czerwona

2 ząbki czosnku

1 marchewka

papryka żóta

papryka zielona

200 g ryżu

ser tarty

sól

pieprz

pieprz ziołowy

olej

kilka liści bazylii

Sos pomidorowy:

250 ml passaty pomidorowej

sól

pieprz

pieprz ziołowy

czosnek mielony

olej

Sposób przygotowania bakłażanów:

Z bakłażanów odciąć końcówki, a następnie pokroić wzdłuż na plastry. Tak przygotowane plastry włożyć do miski z soloną wodą na 10 minut. Po tym czasie plastry cukini osuszyć w ręczniku papierowym. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem. Na tak przygotowaną blaszkę ułożyć osuszone plastry bakłażana, które posmarować olejem i opruszyć solą i pieprzem. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku 20 minut. W między czasie przygotować farsz. Na  patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, wrzucić obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażyć. Dodać obraną i startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojone drobno papryki. Dodać sól, pieprz, pieprz ziołowy, wymieszać.  Nakryć pokrywką i chwilę dusić. Wsypać ryż, wymieszać dolać szklankę wody, nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić do miękkości. Na koniec wsypać starty ser i kilka listków drobno pokrojonej bazylii. Wymieszać i ostudzić. Tak przygotowany farsz nałożyć na szerszą końcówkę plastra bakłażana i zwinąć w rulon. Passatę pomidorową przyprawić solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Część sosu przełożyć do naczynia żaroodpornego na którym ułożyć ruloniki bakłażanowe. Resztę sosu rozsmarować na bakłażanach, posypać startym serem i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15 minut. Smacznego. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz