Ostatnio przygotowywałam ryż smażony z porem i cebulą zaserwowany z łososiem i już wtedy pomyślałam, że dobrze było by wypróbować tak przygotowany ryż z smażonymi kawałkami piersi z kurczaka. Okazało się, że pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo tak przygotowane piersi z kurczaka stanowiły pyszne i pożywne danie obiadowe.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
100 g ugotowanego ryżu
1 cebula
większy kawałek pory
sól
pieprz
pieprz ziołowy
papryka w proszku słodka
olej
klarowane masło
łyżka masła
Składniki marynaty:
pół szklanki oleju
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka czosnku granulowanego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Piersi pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do marynaty na 30 minut. Następnego na patelni rozgrzać olej i wrzucić wyjęte z marynaty mięso. Dokładnie obsmażyć, wyjąć z patelni i odłożyć. Na pozostały ze smażenia olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i w pół plasterki por, przesmażyć, dodać przesmażone piersi z kurczaka dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości. W między czasie ugotować ryż al dente z dodatkiem soli. Tak ugotowany ryż dodać do uduszonej cebuli, pora i mięsa. Razem przesmażyć i na koniec dodać łyżkę masła, przyprawy i wymieszać. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz