Kotlety mielone pieczone w piekarniku to alternatywa dla kotletów smażonych na patelni z dodatkiem tłuszczu. Jak już kiedyś pisałam staram się unikać potraw smażonych, jeżeli jest to tylko możliwe i jak najczęściej używać piekarnika. Tak było i tym razem. Kotlety tak przygotowane okazały się strzałem w dziesiątkę. Były soczyste, lekkie i proste w przygotowaniu. Zaserwowane z ziemniakami pure i buraczkami stanowiły wyśmienite danie obiadowe.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 namoczona bułka
jajko
mała cebula
sól
pieprz
pieprz ziołowy
sos sojowy do smaku
masło
Sposób przygotowania:
Mięso wymieszać z odciśniętą bułką, jajkiem, drobno posiekaną cebulą. Przyprawić do smaku na pikantnie. Dokładnie wyrobić na jednolita masę, formować kotleciki., a następnie ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy kotlet mielony położyć kawałek masła. piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 35 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz